Ammerzoden: dorp met een bruisend verenigingsleven


Voor wie graag in een dorp wil gaan wonen dat ondanks zijn rijke historie ook nog eens over vele  voorzieningen beschikt, is het dorp Ammerzoden een ideale mogelijkheid. In het ruime winkelcentrum zijn onder andere een bakkerij, een slagerij, een supermarkt, een kinderkledingzaak en een bloemisterij gevestigd en ook in de rest van het dorp zijn er nog de nodige voorzieningen te vinden. Op horecagebied kent het bescheiden centrum van Ammerzoden bovendien meerdere gelegenheden om een hapje of een drankje te doen. Allescafé De Straat, de Sacred Heart Pub, Grillroom-Pizzeria Piramide, het Eethuys; de innerlijke mens kan in Ammerzoden volop aan zijn trekken komen.

Een bruisend verenigingsleven
Het verenigingsleven bruist in Ammerzoden. In sportief opzicht zijn voetbalvereniging Jan van Arckel, TV Ammerzoden, Fietscrossclub Ammersoyen, Paardensportvereniging Gelderse Boys en gym- en turnvereniging GTV Ammerzoden vertegenwoordigd. Darten, badmintonnen, tafeltennissen, wielrennen en biljarten behoren tevens tot de mogelijkheden. Ook voor liefhebbers van fitness is Ammerzoden de plaats bij uitstek, dankzij sportschool Uniek Fitness.

Daarnaast is er een toneelvereniging, een postduivenvereniging, een fanfare en in aanloop naar februari melden ook de diverse carnavalsverenigingen zich weer in het ‘Malse Arckeldurp’. Jaarlijks organiseert de Stichting Promotie Ammerzoden Dorp activiteiten waaraan de vele verenigingen en clubs die Ammerzoden rijk is, hun steentje bij kunnen dragen. Het jaarlijks terugkerende PAD-weekend is daarvan een mooi voorbeeld.

De restaurants, de winkels en de verenigingen doen wellicht denken aan het nabijgelegen Kerkdriel. En het dorp Ammerzoden is qua voorzieningen en sfeer misschien ook wel te vergelijken met Kerkdriel. Desalniettemin heeft de plaats in de gemeente Maasdriel toch wel degelijk haar eigen, unieke charme.

Het kasteel
Het dorp beschikt met het prachtige ‘kasteel Ammersoyen’ over een toeristische trekpleister die de rijke historie van deze regio kenmerkt. Tot 1999, het jaar van de opheffing van de gemeente Ammerzoden, was een deel van het kasteel in gebruik als gemeentehuis. Het kasteel is tegenwoordig voor bezichtiging opengesteld. Er worden rondleidingen gegeven en er vinden verschillende evenementen plaats. Ook is het mogelijk om er huwelijksvoltrekkingen, feesten, vergaderingen en andere feestelijke aangelegenheden te vieren.

Dat alles gemengd met het dorpse karakter, de landelijke omgeving en de rust, maar tegelijkertijd de bedrijvigheid, maken Ammerzoden tot een ideale woonplaats.