Wanneer is de koop precies gesloten?


In deze overspannen woningmarkt hoor je regelmatig dat het mis gaat: aspirant-kopers denken een woning te hebben gekocht maar blijken toch nog te worden overboden. Of je hebt zo ongelofelijk veel moeite gedaan om in onderhandeling te kunnen gaan met de verkopers dat je wel zeker wilt weten dat je nu handelt vanuit een rechtspositie. Kortom: weten waar je staat. Heel belangrijk in de huidige woningmarkt.


'Wanneer is de koop precies gesloten?' is vrij simpel voor jou als koper; zodra de koopovereenkomst door beide partijen getekend is, is de koop gesloten. Puur theoretisch kan de verkoper alleen de koop nog ontbinden door 10% boete te betalen aan de koper om er onderuit te komen.

Jij als koper hebt na ondertekening nog 3 dagen bedenktijd, de verkoper heeft dat standaard niet. Dus voor jou als koper is er pas zekerheid als de handtekeningen onder het koopcontract zijn gezet. 

Er bestaat ook nog zoiets als een optie. Dat is een afspraak tussen jou als (aspirant) koper en vaak de verkopend makelaar of de verkoper (als je daar rechtstreeks contact mee hebt). Een optie is niets meer dan een afspraak dat de woning gedurende een aantal dagen en/ of uren voor jou exclusief gereserveerd wordt, er kunnen geen andere partijen inbreuk maken gedurende de tijd dat de optie loopt. In de huidige markt zie je dat er vrijwel geen opties gegevens worden. Dat heeft puur te maken met de marktomstandigheden die zo overspannen zijn dat er vaak geen exclusiviteit gegeven wordt qua tijd.

Voor wie werkt de makelaar?

Bij het bekijken en kopen van een woning moet je altijd goed in de gaten houden welk belang de makelaar dient. Ga je een woning bekijken dan krijg je te maken met de makelaar van de verkoper. Die zal dus het belang dienen van de verkoper en gaan proberen het huis zo duur mogelijk aan jou te verkopen.

Uiteraard kun je zelf ook je makelaar meenemen (aankoopmakelaar) die jou helpt met alles wat te maken heeft met een huis kopen. Zeer belangrijk in de huidige markt is dat de verkopend makelaar duidelijkheid moet geven hoe het verkooptraject gaat lopen. Mag je een bod uitbrengen wanneer je wilt? Moet er ingeschreven worden? Is er een deadline wanneer de voorstellen binnen moeten zijn? Krijg je een tweede kans om een voorstel te doen?

Kortom; vraag daarom als de makelaar niet zelf met deze informatie komt. Vanuit de NVM zijn er gedragsregels opgesteld, er dient helder en transparant gehandeld te worden en meerdere partijen mogen niet tegenover elkaar uitgespeeld worden. Wij doen niet aan handjeklap en koehandel! 
 

Wil je weten wat wij voor jou kunnen doen?